ABOUT
ASO AKAUSHI
TERROIR TRIP
あか牛と草原が織りなす
テロワールにふれる旅へ
Journey to the Heart of Terroir:
Where the Cows and Grasslands Meet
希少なあか牛が生まれ、育まれる環境。
それを代々まもる人々の思いや背景を知る。
テロワールとは、“土地の個性”のことを指し
もともとは自然環境によって
ワインの味わいが異なるという考え方です。
実際にその土地に足を運び
気候や風土、環境を肌で感じる
それが「テロワール旅」。
Embark on a journey of discovery and indulge your senses on this terroir adventure to the home of the noble Akaushi Japanese Brown Cattle. Set in the picturesque volcanic region of Kumamoto, Kyushu, in southern Japan, Aso is a land of lush grasslands and scenic beauty that serves as the perfect backdrop for an unforgettable culinary experience.
“Terroir” refers to the unique characteristics of the land that shape the flavours of wine, and in the same way, the terroir of Aso influences the taste of Akaushi beef. Journey to the heart of the natural environment that nurtures these majestic animals and the people who have protected them for generations.


さあ目を閉じて、五感を研ぎ澄ましてみましょう。
草原を吹き抜ける風、そこに流れる草木の香り。
心をあたためる火のぬくもり、清らかに流れる水の音。
その中で味わう至極の一皿。
身を持って体感し、五感で味わう美味しさは
より記憶へと刻まれ、こころに沁み入り
一生忘れられぬ旅の思い出となることでしょう。
Close your eyes and let your senses awaken to the fragrance of the grass and the warmth of the fire. Listen to the sound of the pure water flowing. Then, with your senses fully awakened, savour the delicate aroma and rich taste of the locally-sourced ingredients in a sumptuous meal that captures the essence of Aso’s terroir.
This adventure is the perfect opportunity to escape from the hustle and bustle of the city and immerse yourself in the natural beauty, history and tradition of Aso. Come and experience the unforgettable flavours of Akaushi beef, in a journey that will remain in your memory for a lifetime.

AKA-USHI
SUSTAINABLE
BEEF
あか牛の魅力
春から秋にかけて放牧され、
阿蘇の肥沃な草原大地で
栄養豊富な牧草や野草を食べて育つあか牛は
黒毛和牛に比べ、赤身が多いのが特徴。
そんなあか牛の赤身には
うまみ成分が豊富に含まれており、
牛肉本来の味と香りを楽しむことができます。
余分な脂肪がなく、さまざまな料理に
適しているのも特徴。ヘルシーな肉牛として
近年の健康ブームにより注目を集め、
人気を博しています。
From spring to autumn, Akaushi cattle roam free on the fertile grasslands of Aso, where they graze on nutrient-rich grasses and wild herbs, resulting in meat that is leaner and more red in colour than that of the famous Japanese Black Cattle (Kuroge Wagyu).
The lean, flavourful meat of Akaushi is rich in umami and allows the natural taste and aroma of beef to come forward. With little excess fat, it has gained popularity in recent years as a healthier alternative to traditional beef. Akaushi has become a highly sought-after delicacy and a must-try experience for beef lovers. Come to Aso and indulge in the ultimate culinary journey.


あか牛を食べることが
草原を守ることにもつながる。
Savour the Akaushi beef,
protect the grasslands we treasure.
あか牛は生後8ヵ月〜14ヵ月で出荷されますが、
その間、毎日40キロほどの草を食べて育ちます。
阿蘇には広大な大草原が拡がっていますが
実は人間だけではその草原を管理することはできません。
牛に美味しく草を食べてもらうことでも
この美しい阿蘇の草原風景は保たれているのです。
阿蘇に広がる美しい大草原。
あか牛を100グラム食べることで
阿蘇の草原 約4・5畳の保全につながるとも言われています。
Eating Akaushi beef not only satisfies the taste buds, but it also helps protect the lush grasslands of Aso. Due to Japan’s aging and decreasing population especially in rural areas, humans alone can’t properly maintain Aso’s vast grasslands for future generations.
Akaushi cows are shipped out at 8-14 months of age after eating about 40 kilograms of nutrient-rich grass every day. By feeding cows with delicious grass, we can help preserve the beautiful landscapes of Aso. With its stunning grassy plains, Eating just 100 grams of Akaushi beef is said to help preserve around 7.2 square metres of Aso’s grasslands.